Program Pelaksanaan Aktiviti Pendidikan STEAM TPK YPKT

 
Chendering, 4 Julai 2024 – Program Pelaksanaan Aktiviti Pendidikan STEAM TASKA Permata Keluarga Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) telah berjaya dilaksanakan pada 3 dan 4 Julai 2024. Program ini berlangsung di Dewan Kompleks Ibu Tunggal YPKT, Chendering dan melibatkan seramai 75 orang pendidik TASKA Permata Keluarga YPKT.
Program ini dianjurkan oleh Bahagian Perkembangan Awal Kanak-Kanak YPKT dengan tujuan untuk memperkenalkan dan menerapkan pendekatan pendidikan STEAM kepada para pendidik. STEAM, yang merangkumi Sains, Teknologi, Kejuruteraan, Keseniaan/Kemanusiaan, dan Matematik, adalah pendekatan interdisiplin yang menggabungkan konsep akademik dengan situasi dunia nyata. Pendekatan ini bertujuan untuk menyediakan pelajar ke era teknologi dan membantu mereka mengakses pengetahuan dan latihan terkini.
Program dua hari ini turut menampilkan dua penceramah jemputan yang berpengalaman, iaitu Puan Hajah Mahanom binti Haji Basri (Bonda Anom), Pengasas & Pengerusi Kids Campus Group, dan Adilah binti Nor Mokles, Project Manager Kids Campus. Mereka berkongsi kaedah pelaksanaan STEAM yang menarik dan bermanfaat untuk perkembangan holistik kanak-kanak.
Dalam pengenalan program ini, penekanan diberikan kepada penggabungan disiplin ilmu melalui pendidikan STEAM yang berlandaskan komponen 4K, iaitu Komunikasi, Kerjasama, Kreativiti, dan Pemikiran Kritikal. Komponen ini penting untuk ditanamkan seawal usia di TASKA bagi memastikan kanak-kanak dapat menghadapi cabaran masa depan dengan lebih baik.
Objektif utama program ini adalah untuk menerapkan kemahiran kreatif, emosi, dan imaginasi di kalangan pendidik sebagai perantaraan kepada pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran (P&P) di TASKA. Selain itu, program ini juga bertujuan untuk mendedahkan peserta kepada kaedah pelaksanaan STEAM yang dapat menyumbang kepada perkembangan holistik kanak-kanak.
Kesimpulannya, pemahaman, pengetahuan, dan kemahiran dalam pendidikan STEAM oleh para pendidik adalah penting untuk memastikan perkembangan holistik kanak-kanak. Program ini diharapkan dapat meningkatkan kualiti pengasuhan, penjagaan, dan pendidikan kanak-kanak di TASKA Permata Keluarga YPKT, sekaligus menyumbang kepada pembangunan generasi masa depan yang lebih cemerlang.
 
Pin It

Jumlah Pelawat : 171142

  • Kemaskini Terkini : Rabu 17 Julai 2024, 11:37:08.
logo ypkt footer

Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu,
Jalan Sultan Omar,
20300 Kuala Terengganu,
Terengganu Darul Iman.

GPS : 2.3820644,102.209822

TALIAN AM : 09-624 9355 / 57 / 58
FAKS : 09-624 1078
E-MEL : admin@ypkt.gov.my

Amiro Technology Sdn Bhd

Selamat datang ke laman web rasmi Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu

MyGov Portal
LAPORAN KEMASUKAN DATA E-KENT (E-KELUARGA) IBU TUNGGAL MENGIKUT PARLIMEN

privasi

TERENGGANU PAY